sinds 1978

De familiegeschiedenis

Dressuurstal Van Baalen kent een rijke geschiedenis en ontwikkelde zich vanaf het ontstaan in 1978 tot de topsportaccommodatie die het vandaag de dag is.

Het ontstaan

Arie van Baalen senior (†2021) en Coby van Baalen trouwden in 1978. Arie senior was een koeienboer en paardenman in hart en nieren. Arie was gepassioneerd paardenfokker met een voorliefde voor Trakehner bloed. Hij was de grootste supporter van Coby en Marlies en steunde hen onvoorwaardelijk in het nastreven van hun sportieve ambities.

Fokkerij en sport

Naast de 150 melkkoeien in ligboxen was er een kleinschalige fokkerij aanwezig op het terrein in Brakel. Coby reed al landelijk Z-dressuur en Z-springen. In Brakel begon ze met het rijden van Arie’s fokmerries en dat was het begin van een succesvolle sportcarrière. Het trainen thuis gebeurde toen gewoon in het weiland; een binnen- of buitenbaan was er nog niet.

Landelijke bekendheid ontstaat

Coby nam deel aan vele merrietesten met de fokmerries van Arie en haar successen bleven niet onopgemerkt, waardoor er steeds meer paarden op stal kwamen. Door het succes met de dekhengsten van de heer Henk van Tuyl kreeg ze landelijke bekendheid.

Van melkvee naar topsport

Door de jaren heen ontwikkelde de accommodatie in Brakel zich van melkveebedrijf naar volwaardige dressuurstal. Coby en Arie senior kregen twee kinderen, dochter Marlies en zoon Arie junior. Zoon Arie specialiseerde zich in de akkerbouw, met name de uienhandel. In 2020 opende hij tegenover Dressuurstal Van Baalen samen met zijn vrouw Jacobine Van Baalen Farms,  een modern opfokbedrijf voor jonge paarden.